Hej kochani ! Pewnie wielu z Was zastanawia się co zrobić z kurczakiem który został z rosołu poprzedniego dnia , też miałam ten dylemat i postanowiłam zrobić pierogi .
Nie robiłam jakąś mega dużą ilość pierogów (chociaż teraz żałuje ) , bo zostały tylko 4 małe pałki z kurczaka , nie wiem ile dokładnie pierogów mi wyszło ale mniej wiecej 25 sztuk ;)
SKŁADNIKI na ok.25 sztuk :
FARSZ:
- 2 pałki z kurczaka ( możecie też użyć udek lub innego mięsa , które zostało z rosołu )
- warzywa z rosołu ( marchewka, pietruszka , cebula , to co Wam zostało )
- szczypta pieprzu , i przyprawy do kurczaka
CIASTO : ( trochę mi zostało )
- 2 niepełne szklanki mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 ml bardzo ciepłej wody
- szczypta soli i czosnku granulowanego
-trochę mąki do podsypywania
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE :
Zaczęłam od ciasta . Należy wymieszać na stolnicy mąki , dodać sól i czosnek , wbić jajko i zagniatać widelcem .
Dolewać bardzo ciepłej wody powoli (nie wszystko naraz) ciągle zagniatając. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne , jeśli będzie się za bardzo kleić należy dodać więcej mąki orkiszowej .
Następnie odstawić na pół godziny w suche miejsce i przykryć ściereczką .
W oczekiwaniu na ciasto można zacząć przygotowywać farsz. Jest banalnie prosty , wystarczy obrać kurczaka z mięsa i wrzucić wraz z warzywami pozostałymi z rosołu do blendera , można dodać pieprz i przyprawę do kurczaka jeśli chcemy żeby był bardziej ostry ;)
Ciasto rozwałkować , podsypać mąka jeśli trzeba . Wycinać kółka szklanką od Was zależy jaka wielkość , dodać farsz i sklejać .
Na sam koniec zagotować wodę z dodatkiem soli i gotować ok . 5 minut .
SMACZNEGO ! ;)
też takie robię:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz , bo szczerze mówiąc nie chciałam wyrzucać mięsa z rosołu i naprawde są megaa dobre , szczególnie farsz nawet nie trzeba jakoś bardzo doprawiać :)
Usuń