Witam :)
Pogoda za oknem nie zachęca mnie do wyjścia z domu , dlatego w takie chłodne zimowe dni lubię ugotować sobie coś rozgrzewającego . Pomyślałam więc o zupie jarzynowej , jest idealna na zimowe wieczory jak i również na obiad ! Ma bardzo mało kalorii- jedna miseczka ok. 250 ml. zawiera tylko ok. 130 k Cal . W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu !
Zupa jarzynowa z fasolka szparagową:
Składniki:
-2 marchewki
-1 korzeń pietruszki
- 2 ziemniaki
- pół puszki zielonego groszku
- fasolka szparagowa ok 200 gram
- 1,5 l wody
- śmietana 18 %
- pietruszka
- przyprawy : pieprz czarny , odrobina vegety , sól, koperek suszony )
Przygotowanie :
Do garnka wlewamy 1, 5 l wody . Wszystkie warzywa obieramy , dokładnie myjemy i kroimy w kostkę lub w talarki ( według uznania ) . Marchewkę, korzeń pietruszki , ziemniaki i fasolkę szparagową ,wrzucamy do naszego garnka z wodą i wszystko razem gotujemy ok 45 -50 minut ( aż warzywa będą miękkie) . Na koniec wrzucamy pół puszki zielonego groszku .
Do osobnej szklanki dodajemy dwie łyżki śmietany , zalewamy to zimną wodą i mieszamy aż śmietana się rozpuści , po czym wlewamy do naszej zupy i wszystko razem gotujemy ok. 5 minut .
Na koniec przyprawiamy według uznania i posypujemy zsiekaną pietruszką .
Smacznego :) !
Wczoraj taką gotowałam, jako że nie używam śmietany to chochelkę zupy zmiksowałam blenderem i wlałam z powrotem do garnka. W ten sposób zagęszczam większość zup.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń