czwartek, 8 stycznia 2015

Kalafior w jajku, na Ostro ;)

Witam ponownie ;)
Dzisiaj Kalafior w wersji na ostro ;) Ma on bardzo mało kalori ( w 100 g - 22 kCal ) , wiec idealnie nadalej się na kolacje czy podwieczorek .Jest on jednym z najbardziej wartościowych warzyw . Zawiera cenne związki roślinne , które chronią nas przed rakiem i odmładzają ;)




Kalafior na ostro :

Składniki :
-Kalafior ( 1 opakowanie , ja użyłam mrożonego, ponieważ cieżko o tej porze roku o świeżego)
- 2 jajka
- Przyprawy : kurkuma, pieprz czarnym, pieprz chilli cayenne , koperek , curry


Przygotowanie : Kalafiora gotujemy ok. 8 minut w osolonej wodzie , aby miał jeszcze ostrzejszy smak dodałam do gotującej się wody szczyptę kurkumy i chilli cayenne .
Po ugotowaniu , odcedzamy nadmiar wody i czekamy chwilke az przestygnie .
Do osobnej miseczki wbijamy dwa jajka , dodajemy do nich przyprawy ( ja dodałam dość sporą ilość :)  , wszystko razem mieszamy aby przyprawy ładnie się połączyły i dodajemy ugotowanego kalafiora .  W tym czasie mocno rozgrzewamy patelnie . Gdy patelnia wystarczająco sie rozgrzeje , wrzucamy naszego kalafiora i smażymy bez tłuszczu ok 2 minuty .

Wychodzi Nam z tego ok. 2 porcje ;) Smacznego :)

Kalafiory i brokuły zawierają cenne związki roślinne, które chronią nas przed rakiem i odmładzają. Do tego są niskokaloryczne i pełne minerałów oraz witamin. Łatwo jednak zespuć ich smak i pozbawić wartości odżywczych nieodpowiednim gotowaniem.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jedz-kalafiory-i-brokuly-bedziesz-zdrowsza_39625.html
Kalafiory i brokuły zawierają cenne związki roślinne, które chronią nas przed rakiem i odmładzają. Do tego są niskokaloryczne i pełne minerałów oraz witamin. Łatwo jednak zespuć ich smak i pozbawić wartości odżywczych nieodpowiednim gotowaniem.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jedz-kalafiory-i-brokuly-bedziesz-zdrowsza_39625.html
Kalafiory i brokuły zawierają cenne związki roślinne, które chronią nas przed rakiem i odmładzają. Do tego są niskokaloryczne i pełne minerałów oraz witamin. Łatwo jednak zespuć ich smak i pozbawić wartości odżywczych nieodpowiednim gotowaniem.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jedz-kalafiory-i-brokuly-bedziesz-zdrowsza_39625.html
Kalafiory i brokuły zawierają cenne związki roślinne, które chronią nas przed rakiem i odmładzają. Do tego są niskokaloryczne i pełne minerałów oraz witamin. Łatwo jednak zespuć ich smak i pozbawić wartości odżywczych nieodpowiednim gotowaniem.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jedz-kalafiory-i-brokuly-bedziesz-zdrowsza_39625.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz