Dzisiaj na śniadanie jedna z najzdrowszych kasz :) Jest świetnym dodatkiem do mięs , jak i dań słodkich. Jednak często zdarza się , ze po ugotowaniu ma lekko gorzkawy smak i może zepsuć całe danie . Dlatego przed ugotowaniem należy ją obficie przelać , najpierw zimną a później ciepłą wodą , wtedy pozbędziemy się smaku goryczki :)
Składniki :
- ok 30 g kaszy jaglanej
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- kilka rodzynek
- 2 sztuki kiwi
Przygotowanie :
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie , przez ok . 15 minut , po czym odcedzamy nadmiar wody . Do gorącej kaszy dodajemy łyżeczkę miodu , kilka rodzynek i wszystko razem mieszamy , po czym przekładamy do miseczki .
Kiwi obieramy ze skórki , kroimy na drobniejsze kawałki ,dodajemy 50 ml jogurtu naturalnego i blend ujemy . Polewamy sosem z kiwi naszą kaszę , mieszamy wszystko i Gotowe !:D
Kasza
jaglana jest świetnym dodatkiem do duszonych mięs i dań słodkich (np.
zapiekanek ze śliwkami lub jabłkami). Jednak często zdarza się, że po
ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć całe danie. Żeby kasza
jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio przyrządzić - przed
ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Można
też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i jeszcze raz wsypać do
czystej, gotującej się wody
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
ednak
często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć
całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio
przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem
gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i
jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
ednak
często zdarza się, że po ugotowaniu ma lekko gorzki smak i może zepsuć
całe danie. Żeby kasza jaglana nie miała goryczki, trzeba ją odpowiednio
przyrządzić - przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem
gorącą wodą. Można też wrzucić kaszę do wrzątku, po chwili odcedzić i
jeszcze raz wsypać do czystej, gotującej się wody.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz