SKŁADNIKI :
- 2 filety z mintaja
- koperek
- cytryna
- pieprz czarny , sól , suszony koperek, czosnek granulowany
- oliwa
Składniki na sos:
- 5 małych pieczarek
- 1 papryka ( ja użyłam zielonej bo akurat taka była w lodówce)
- oliwa
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- przyprawy ( natka pietruszki, bazylia , pieprz czarny , papryka ostra , czosnek granulowany , bazylia suszona)
PRZYGOTOWANIE :
Na początku smarujemy oliwą folię aby rybka nam nie przylegał po upieczeniu , przekładamy ją na folię aluminiową i posypujemy z dwóch stron solą , pieprzem ,koperkiem suszonym, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny . Siekamy świeży koperek i obficie posypujemy mintaja . Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 20 - 25 minut w temperaturze 100 stopni.
W tym czasie przygotowujemy sos . Siekamy cebulę i czosnek w kostkę i wsypujemy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem jednej łyżki oliwy . W tym czasie kroimy paprykę oraz pieczarki i dodajemy do cebuli i czosnku gdy już będą miękkie .
Dusimy na patelni warzywa , gdy już nieco zmiękną dodajemy 1 puszkę pomidorów i obficie przyprawiamy bazylią ( przede wszystkim ) i resztą przypraw . Mieszamy co jakiś czas aby nic się nie przypaliło .
Po upływie 25 minut rybką i sos powinny być gotowe. Wyjmujemy mintaja z piekarnika , przekładamy na talerz i polewamy sosem .
Naprawdę niebo w gębie ! Polecam gorąco ten przepis ! :)
Miłego wieczoru :) !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz