Rybe po grecku w zdrowej wersji zrobilam wczoraj na mini wigilie ze znajomymi i kazdy byl zachwycony . Jest lekko pikantna, chrupka niebo w gebie .
SKŁADNIKI :
-0,5 kg filetów rybnych ja użyłam morszczuka
-4 marchewki
-2 pietruszki
-1/2 selera
-1 cebula
-2 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
-4 marchewki
-2 pietruszki
-1/2 selera
-1 cebula
-2 liście laurowe
-3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz ,sól i ulubione zioła do smaku
-50 g koncentratu pomidorowego
-oliwa do smazenia
-50 g koncentratu pomidorowego
-oliwa do smazenia
PRZYGOTOWANIE :
Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebule posiekaj w kostkę , i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy .
Następnie dodaj pozostałe starte warzywa. Wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, ulubione zioła i duś na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu . Dobrze by warzywa pozostały lekko twardawe.
Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól . Rybę ułóż na folii aluminiowej, zawiń i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku naprzemiennie z upieczoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Jest równie smaczna na cieplo jak i na zimno !
Cebule posiekaj w kostkę , i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy .
Następnie dodaj pozostałe starte warzywa. Wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, ulubione zioła i duś na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu . Dobrze by warzywa pozostały lekko twardawe.
Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól . Rybę ułóż na folii aluminiowej, zawiń i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku naprzemiennie z upieczoną rybą. Na wierzchu powinny być warzywa. Jest równie smaczna na cieplo jak i na zimno !
SMACZNEGO ! I WESOŁYCH SWIAT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz