środa, 11 stycznia 2017

Faszerowany bakłażan

Hej !

Dzis na blogu przepis z faszerowanym bakłazanem, szczerze mówiąc nie pamietam kiedy ostatni raz go jadłam , a szkoda bo jest to bardzo zdrowe warzywo . W 100 gramach jest tylko 20 KcaL , pozatym zawiera duzo blonnika,poprawia przemiane materii, zapobiega chorobą układu krązenia , obniza cisnienie krwi .
A więc do dziela :)

                                                           


SKŁADNIKI
- 2 bakłażany ( po przekrojeniu na pół wyjdą 4 połówki )
-2 srednie cebulę
- 2 ząbki szpinaku
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 papryka czerwona lub zielona
- oliwa do smażenia
- 1 jajko
- przyprawy : sól,pieprz, papryka czerwona, przyprawa do ziemniaków , szczypta kminku

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany umyć , przekroić na pół wzdłuż , opruszyć sola odrobiną oliwy i wsadzić do piekarnika na 20 minut ,180 stopni , góra dół.

Posiekać drobno czosnek i cebulę, wrzucić na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy i smażyć aż się troche zarumienią .
Paprykę pokroić w drobną kosteczke , dodać do warzyw . Gdy nieco zmięknie wrzucić szpinak .
Doprawić wszystko pieprzem , papryką ostrą lub słodką jak kto lubi , przyprawą do ziemnaków i szczyptą kuminu .

Po 20 minutach wyjąć bakłazana z piekarnika , delikatnie wydrążyć srodek , tak aby nie zepsuć skórki , posiekać i dodać do pozostałych składników z patelni .

Następnie całą zawartość patelni przełożyć do miseczki , wbić jajko i wymieszać wszystkie składniki. Farsz nakładać do skórek bakłazana , można delikatnie ugniatać łyża bo farszu powinno wyjść sporo.

Włożyć z powrotem do piekarnika na 10-15 minut tak aby jajko sie ścieło i gotowe !

SMACZNEGO !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz