niedziela, 8 lutego 2015

Zupa z czerwonej soczewicy z dużą ilośćią bazyli i warzyw .

Witam kochani :) Tak jak pisałam na moim fanpagu na Facebooku jestem już po tej nieszczęsnej sesji . Ale i tak nie mam ferii ;/ Bo niestety oprócz studiów mam też pracę , do której za chwileczkę muszę biec ;/ A więc podaję szybko przepis :) Zupka jest bardzo sycąca , spokojnie wystarczy na 2 , 3 dni (mi wyszedł spory garnek .)

Składniki :
- ok 0,5 l bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- pół czerwonej papryki
- pół żółtej papryki
- 1 puszka pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sera feta (opcjonalnie )
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- garść liści bazylii ( jeśli nie macie świeżej możecie użyć suszonej bazylii )
- przyprawy ( pieprz czarny , sól, kurkuma , ziele angielskie , papryka ostra , zioła prowansalskie )

Przygotowanie :
Na początku gotujemy bulion warzywny .  Kroimy cebulę i czosnek  a marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach. Następnie na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oliwy wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek , po czym wrzucamy marchewkę i smażymy razem około 5 minut . W tym czasie myjemy i kroimy papryki w kostkę i dodajemy do pozostałych warzyw na patelnię .
Gdy już warzywa będą w miarę miękkie dodajemy na patelnię całą puszkę pomidorów , mieszamy aby składniki się połączyły i dusimy wszystko około 10 minut . Możecie dodać ser feta do warzyw aby trochę zagęścić i dodać fajnego smaku . Na koniec dodajemy dużą ilość bazylii , reszty przypraw i dusimy jakąś minutę.

Wrzucamy całą zawartość patelni do naszego bulionu warzywnego i dodajemy jedną szklankę wcześniej dobrze wypłukanej soczewicy . Gotujemy wszystko razem 15-20 minut .
Aby jeszcze zagęścić zupę bez dodawania śmietany bierzecie chochlę zupy i blend ujecie ją po czym z powrotem wlewacie do zupki :) Na koniec możecie jeszcze przyprawić według uznania .

SMACZNEGO ! :d

1 komentarz: