Hej kochani !
Dzisiaj przepis bardzo prosty i zarazem szybki . Juz dawno naprawdę , dawno temu zamierzałam zrobić tą sałatkę i w koncu jakims cudem mi sie udalo .
Polecam naprawde kazdemu , nie bede sie dlugo rozpsiywac dzisiaj , ale powiem tylko ze po kilku tygodniach obżarstwa znowu poraz "enty" wracam do normalnego zdrowego czystego jedzenia, jakos nie potrafie tego utrzymac od kad wyprowadzilam sie z Polski . Ehh.. moze tym razem sie uda :)
Składniki :
-4 małe buraki ( ja kupilam juz takie ugotowane , ale mozna tez upiec je w piekarniku , podejrzewam ze beda milion razy smaczniejsze )
- pół kostki sera feta
- 3 garście szpinaku
- pestki słonecznika
- pieprz do smaku i ulubione przyprawy
Na Sos:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE :
Buraki i ser feta pokroic na grubszą kostkę . Surowy szpinak umyć , osuszyć i wrzucić do miski ( mozna tez szpinak podsmazyc na patelni z czosnkiem wtedy smak bedzie lepszy ) Pestki slonecznika uprażyć na patelni . Wszystkie składniki wymieszać razem i posypać pestkami na wierzchu . Doprawić do smaku ulubionym przyprawami, ja dodałam tylko pieprz i troche natki pietruszki
SOS:
Wystarczy wymieszać 3 łyzki octu balsamicznego z bardzo drobno posiekanym ząbkiem czosnku ,polać po sałatce i wymieszać .
GOTOWE!
wtorek, 22 listopada 2016
piątek, 16 września 2016
Szaszlyki z kurczakiem i warzywami
Hej kochani ! Dzisiaj przepis bardzo szybki i prosty w wykonaniu a zarazem oczywiście
dietetyczny :) Nie mialam czasu za bardzo wymyslać co by tutaj ugotowac dzisiaj zwłąszcza ze mam teraz mnóstwo pracy a zaraz po niej biegne na silownie na ktorej nie bylam chyba rok ale w koncu sie zmogłam i nie zaluje ! :)
SKŁADNIKI : ( mi wyszło 7 duzych szaszlykow z racji tego ze nie mialam wiekszej blaszki , ale zawsze mozna to rozdzielic na klika wiecej a mniejszych )
- 2 podwojne piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula czerwona
- ananas ( uzylam z puszki bo nie moglam znalesc swiezego )
NA MARYNATE :
-pieprz , 1 łyzczeczka ostej czerwonej papryki , pół łyżeczki pieprzu cayenne , 1 łyżka miodu , 1 łyzka oliwy , łyzeczka przyprawy do kurczaka
WYKONANIE :
Na poczatek pokroic kurczaka w gruba kostkę , wymieszac w marynacie i odstawic do lodówki na 20 minut .
Pokroić paprykę , cebule i ananasa w kostke taką samą jak do kurczaka .
Następnie wszystkie nabijać na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejnosci .Połozyż na blaszkę folie aluminiowa posmarować oliwą i przykryć , wstawić do piekarnika na 20 minut , góra dół 200 stopni , od czasu do czasu obracać na drugą stronę .
Gotowe prosty i szybki przepis !
Ja dodatkowo zrobiłam do moich szaszłyków ostry sos pomidorowy
SKŁADNIKI NA OSTRY SOS POMIDOROWY:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta : soli , pieprzu , ostrej papryki , pieprzu cayenne
Wszystko wymieszac i gotowe
SMACZNEGO :)
dietetyczny :) Nie mialam czasu za bardzo wymyslać co by tutaj ugotowac dzisiaj zwłąszcza ze mam teraz mnóstwo pracy a zaraz po niej biegne na silownie na ktorej nie bylam chyba rok ale w koncu sie zmogłam i nie zaluje ! :)
SKŁADNIKI : ( mi wyszło 7 duzych szaszlykow z racji tego ze nie mialam wiekszej blaszki , ale zawsze mozna to rozdzielic na klika wiecej a mniejszych )
- 2 podwojne piersi z kurczaka
- 1 papryka
- 1 cebula czerwona
- ananas ( uzylam z puszki bo nie moglam znalesc swiezego )
NA MARYNATE :
-pieprz , 1 łyzczeczka ostej czerwonej papryki , pół łyżeczki pieprzu cayenne , 1 łyżka miodu , 1 łyzka oliwy , łyzeczka przyprawy do kurczaka
WYKONANIE :
Na poczatek pokroic kurczaka w gruba kostkę , wymieszac w marynacie i odstawic do lodówki na 20 minut .
Pokroić paprykę , cebule i ananasa w kostke taką samą jak do kurczaka .
Następnie wszystkie nabijać na patyczki do szaszłyków w dowolnej kolejnosci .Połozyż na blaszkę folie aluminiowa posmarować oliwą i przykryć , wstawić do piekarnika na 20 minut , góra dół 200 stopni , od czasu do czasu obracać na drugą stronę .
Gotowe prosty i szybki przepis !
Ja dodatkowo zrobiłam do moich szaszłyków ostry sos pomidorowy
SKŁADNIKI NA OSTRY SOS POMIDOROWY:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta : soli , pieprzu , ostrej papryki , pieprzu cayenne
Wszystko wymieszac i gotowe
SMACZNEGO :)
piątek, 19 sierpnia 2016
Dietetyczna sałatka z kurczaka
Hej kochani ! Po tak dlugiej przerwie w koncu wrocilam , z nowym przepisem nie tylko w kuchni ale i na zycie ... a mianowicie tyle rzeczy sie zmienilo w tak krotkim czasie , nie bede opisywac tego na blogu bo nie do tego on sluzy ale ogolnie rzecz biorac nie mieszkam juz w Polsce , jak wiekszosc mlodych ludzi wyjechalam " za lepszym zyciem " i to by bylo na tyle nie chce pisac tutaj o moim prywatnym zyciu a wiec ....
... Zmieniajac temat , uwielbiam ta salatke jest troche na ostro a troche na slodko naprawde kochani sprobojcie jest mega dobra !
SKŁADNIKI : (na jedna spora miske)
- 1 salata lodowa
- 2 pomidory sredniej wielkosci
- pol swiezego ogorka
- 5 malych rzodkiewek
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- pol cebuli
- 1 jabłko
- 1 łyzeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne jesli ktos lubi ostrzejsze
- 1 łyzeczka ostrej musztrady
- 1 łyzeczka miodu
NA SOS:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyzeczka miodu
- sok z połowki cytryny
- troche pieprzu i soli
PRZYGOTOWANIE :
Pare godzin wczesniej nalezy zamarynowac kurczaka w jednej lyzeczce miodu , musztardy i ostrej papryce .
Rwiemy sałate na mniejsze liscie , kroimy pomidory , ogorka , rzodkiewke , jabłko wedlug uznania , ja pokroilam w kostke.
Cebulę bardzo drobno siekamy i wszystkie warzywa wrzucamy do miski .
Nastepnie mozna zabrac sie za zrobienie sosu , jest to bardzo szybkie jak i cala salatka :)
Jogurt mieszamy z jedna lyzeczka miodu , polowką soku z cytryny pieprzem i solą .
Zalewamy Nim wszystkie warzywa i dokladnie mieszamy .
Smazymy kurczaka na patelni a nastepnie dodajemy do reszty skladnikow. Dokladnie mieszamy calosc z sosem i warzywami i Gotowe !
... Zmieniajac temat , uwielbiam ta salatke jest troche na ostro a troche na slodko naprawde kochani sprobojcie jest mega dobra !
SKŁADNIKI : (na jedna spora miske)
- 1 salata lodowa
- 2 pomidory sredniej wielkosci
- pol swiezego ogorka
- 5 malych rzodkiewek
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- pol cebuli
- 1 jabłko
- 1 łyzeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne jesli ktos lubi ostrzejsze
- 1 łyzeczka ostrej musztrady
- 1 łyzeczka miodu
NA SOS:
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyzeczka miodu
- sok z połowki cytryny
- troche pieprzu i soli
PRZYGOTOWANIE :
Pare godzin wczesniej nalezy zamarynowac kurczaka w jednej lyzeczce miodu , musztardy i ostrej papryce .
Rwiemy sałate na mniejsze liscie , kroimy pomidory , ogorka , rzodkiewke , jabłko wedlug uznania , ja pokroilam w kostke.
Cebulę bardzo drobno siekamy i wszystkie warzywa wrzucamy do miski .
Nastepnie mozna zabrac sie za zrobienie sosu , jest to bardzo szybkie jak i cala salatka :)
Jogurt mieszamy z jedna lyzeczka miodu , polowką soku z cytryny pieprzem i solą .
Zalewamy Nim wszystkie warzywa i dokladnie mieszamy .
Smazymy kurczaka na patelni a nastepnie dodajemy do reszty skladnikow. Dokladnie mieszamy calosc z sosem i warzywami i Gotowe !
poniedziałek, 8 czerwca 2015
Sałatka z paluszkami surimi
Hej ! Pewnie dużo osób jest za jak i przeciwko jedzeniu paluszkom krabowym . Co prawda ich skład nie jest zachęcający , ale wybrałam akurat te z największą zawartością mięsa rybnego . Kupiłam je w sklepiku z kuchniami świata . Poza tym moja koleżanka podała taką sałatkę na swoich urodzinach i zakochałam się w jej smaku . Co prawda zrobiła ona ją z majonezem i makaronem jajecznym , ja natomiast nieco ją odchudziłam i wyszła równie pyszna :)
Składniki :
- paczka mrożonych paluszków surimi
- 1 świeży ogórek
- 1 mała cebula
- 1 saszetka ryżu pełnoziarnistego
- 2 jajka
- pół pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- odrobina ketchupu (opcjonalnie )
Przygotowanie :
Na początku rozmrażany opakowanie paluszków krabowych w ciepłej wodzie . Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu , a także dwa jaja na twardo.
Obieramy ze skórki ogórka i kroimy go w mała kosteczkę . Cebulę również kroimy w kostkę i wrzucamy do miski wraz z ogórkiem .
Gdy jajka będą gotowe kroimy je i dodajemy wraz z ugotowanym ryżem do miski z ogórkiem i cebulą.
Kroimy paluszki krabowe w małą kosteczkę i wrzucamy do pozostałych składników .
Siekamy koperek i posypujemy sałatkę a następnie zabieramy się za sos :)
Sos: Do jogurtu naturalnego dodajemy sok z cytryny , pieprz , sól , dosłownie odrobinę ketchupu (opcjonalnie ).
Na końcu polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy aby wszystkie skłądniki dokładnie się połączyły :)
Gotowe ! Smacznego :)
Składniki :
- paczka mrożonych paluszków surimi
- 1 świeży ogórek
- 1 mała cebula
- 1 saszetka ryżu pełnoziarnistego
- 2 jajka
- pół pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól , pieprz
- jogurt naturalny
- sok z cytryny
- odrobina ketchupu (opcjonalnie )
Przygotowanie :
Na początku rozmrażany opakowanie paluszków krabowych w ciepłej wodzie . Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu , a także dwa jaja na twardo.
Obieramy ze skórki ogórka i kroimy go w mała kosteczkę . Cebulę również kroimy w kostkę i wrzucamy do miski wraz z ogórkiem .
Gdy jajka będą gotowe kroimy je i dodajemy wraz z ugotowanym ryżem do miski z ogórkiem i cebulą.
Kroimy paluszki krabowe w małą kosteczkę i wrzucamy do pozostałych składników .
Siekamy koperek i posypujemy sałatkę a następnie zabieramy się za sos :)
Sos: Do jogurtu naturalnego dodajemy sok z cytryny , pieprz , sól , dosłownie odrobinę ketchupu (opcjonalnie ).
Na końcu polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy aby wszystkie skłądniki dokładnie się połączyły :)
Gotowe ! Smacznego :)
poniedziałek, 25 maja 2015
Oszukane gołąbki :)
Hej ! Jej jak ja dawno tutaj nic nie pisałam a szkoda , bo przez ten czas udało mi się zrobić parę ciekawych dietetycznych dań ale to co sie teraz dzieje w moim życiu uniemożliwia mi dodawania postów tutaj , jak i na facebooku . Postaram się je jednak z czasem powtórzyć :) Czas leci mi bardzo szybko , ostatnio też nie mogłam się " zmuc " , żeby tak jak dawniej ćwiczyć z moją ukochaną Mel B :/ Ale od dzisiaj biorę się za siebie , koniec i kropka:)
Pomysł na to danie wpadł mi do głowy po tym jak mój chłopak , męczył mnie cały wczorajszy dzień abyśmy się wybrali do jakiejś restauracji na miasto i zjedli gołąbki :) ... W końcu nie poszliśmy nigdzie i zamówiliśmy pizze ! :D <o zgrozo > Dlatego dzisiaj jak wróci z pracy mam nadzieję , że się troszeczkę chociaż ucieszy :)
Danie jest bardzo proste do przygotowania :)
Składniki :
- pół główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 torebka ryżu pełnoziarnistego
- 1 podwójna pierś z kurczaka ( nie zużyłam całości , resztę zamroziłam )
- 1 jajko
- pieprz , koperek , czosnek granulowany , sól , pietruszka suszona )
Sos :
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego ( 500 g . , użyłam pudliszki )
-1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy : pieprz czarny , ostra papryka , koperek suszony , bazylia , pietruszka suszona)
Przygotowanie :
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy torebkę ryżu pełnoziarnistego i gotujemy według instrukcji na opakowaniu .
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście , aby ją oczyścić , szatkujemy a następnie zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut .
Następnie kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy na patelni. Gdy kapusta będzie już gotowa , odsączamy ją z nadmiaru wody przez sito.
Jeśli ryż , kapusta i cebula nieco przestygły, wrzucamy je razem do miski , dodajemy mięso , wbijamy jajko , przyprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy .
Odstawiamy na chwilę i przygotowujemy sos :)
Sos: Kroimy w kostkę cebulę i podsmażymy ją w garnku wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy całe opakowanie przecieru . Jeśli będzie za gęsty można dodać ok 200 ml wody i gotować . Wszystko doprawiamy a następnie dodajemy 2 łyżki naturalnego jogurtu i gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie bulgotać , co jakiś czas mieszając .
Gdy już sos będzie gotowy , formujemy nasze gołąbki tak jak kotlety mielone. Następnie obsmażamy je na patelni z każdej strony, aby później Nam się nie rozleciały .
Na koniec obsmażone gołąbki wrzucamy do naszego garnka z sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś 20 - 25 minut :)
Gotowe ! Smacznego :)
Pomysł na to danie wpadł mi do głowy po tym jak mój chłopak , męczył mnie cały wczorajszy dzień abyśmy się wybrali do jakiejś restauracji na miasto i zjedli gołąbki :) ... W końcu nie poszliśmy nigdzie i zamówiliśmy pizze ! :D <o zgrozo > Dlatego dzisiaj jak wróci z pracy mam nadzieję , że się troszeczkę chociaż ucieszy :)
Danie jest bardzo proste do przygotowania :)
Składniki :
- pół główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 torebka ryżu pełnoziarnistego
- 1 podwójna pierś z kurczaka ( nie zużyłam całości , resztę zamroziłam )
- 1 jajko
- pieprz , koperek , czosnek granulowany , sól , pietruszka suszona )
Sos :
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego ( 500 g . , użyłam pudliszki )
-1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy : pieprz czarny , ostra papryka , koperek suszony , bazylia , pietruszka suszona)
Przygotowanie :
Do wrzącej i osolonej wody wrzucamy torebkę ryżu pełnoziarnistego i gotujemy według instrukcji na opakowaniu .
Z kapusty zdejmujemy zewnętrzne liście , aby ją oczyścić , szatkujemy a następnie zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut .
Następnie kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy na patelni. Gdy kapusta będzie już gotowa , odsączamy ją z nadmiaru wody przez sito.
Jeśli ryż , kapusta i cebula nieco przestygły, wrzucamy je razem do miski , dodajemy mięso , wbijamy jajko , przyprawiamy do smaku i wszystko razem mieszamy .
Odstawiamy na chwilę i przygotowujemy sos :)
Sos: Kroimy w kostkę cebulę i podsmażymy ją w garnku wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy całe opakowanie przecieru . Jeśli będzie za gęsty można dodać ok 200 ml wody i gotować . Wszystko doprawiamy a następnie dodajemy 2 łyżki naturalnego jogurtu i gotujemy na wolnym ogniu aż zacznie bulgotać , co jakiś czas mieszając .
Gdy już sos będzie gotowy , formujemy nasze gołąbki tak jak kotlety mielone. Następnie obsmażamy je na patelni z każdej strony, aby później Nam się nie rozleciały .
Na koniec obsmażone gołąbki wrzucamy do naszego garnka z sosem pomidorowym i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu jakieś 20 - 25 minut :)
Gotowe ! Smacznego :)
sobota, 4 kwietnia 2015
Dorsz z sosem szpinakowym
Witajcie kochani :) Na początku chciałam wszystkim Wam życzyć zdrowych i spokojnych świąt spędzonych w gronie najbliższych . Ja niestety przez całe święta jestem w pracy ;/ Ahh ta gastronomia..
Dzisiaj w mój jedyny wolny dzień , chciałam przygotować jakiegoś dietetycznego mazurka lub coś co kojarzy się z świętami Wielkanocnymi , ale mój piekarnik zaczął świrować od pewnego czasu i nie mogę upiec żadnych ciast czy chlebka , bo cały czas włącza się termoobieg . Więc czas na moją prawie ulubioną rybę - Dorsza ! :)
Składniki :
- Polędwica z dorsza ( kupiłam w Biedronce , w paczce są 3 średniej wielkości polędwiczki )
- sok z cytryny
- koperek (cały pęczek )
-przyprawa do ryb, pieprz , sól , czosnek granulowany ,
Sos :
- pół opakowania szpinaku mrożonego ( można też użyć świeżego )
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietany 18 %
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- pieprz , sól , zioła prowansalskie , czosnek granulowny
Przygotowanie :
Rozmrażamy dorsza , wykładamy go na folię aluminiową i posypujemy z każdej strony przyprawami , skrapiamy sokiem z cytryny , i posypujemy koperkiem . Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki aby się zamarynował.
Zamarynowaną rybę szczelnie zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut w temperaturze 100 stopni (termoobieg ).
Sos :
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 1 minutkę . Następnie dodajemy szpinak , 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Dusimy pod przykryciem aż cała woda ze szpinaku odparuje . Przyprawiamy według uznania , dodajemy 6 łyżek śmietany 18 % i dusimy jeszcze około 5 -ciu minut .
Polewamy sosem dorsza i gotowe :) Ja zjadłam go z talarkami z ziemniaków upieczonymi w piekarniku wraz z rybą , można też podać z sałatką.
Smacznego :)
Dzisiaj w mój jedyny wolny dzień , chciałam przygotować jakiegoś dietetycznego mazurka lub coś co kojarzy się z świętami Wielkanocnymi , ale mój piekarnik zaczął świrować od pewnego czasu i nie mogę upiec żadnych ciast czy chlebka , bo cały czas włącza się termoobieg . Więc czas na moją prawie ulubioną rybę - Dorsza ! :)
Składniki :
- Polędwica z dorsza ( kupiłam w Biedronce , w paczce są 3 średniej wielkości polędwiczki )
- sok z cytryny
- koperek (cały pęczek )
-przyprawa do ryb, pieprz , sól , czosnek granulowany ,
Sos :
- pół opakowania szpinaku mrożonego ( można też użyć świeżego )
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek śmietany 18 %
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- pieprz , sól , zioła prowansalskie , czosnek granulowny
Przygotowanie :
Rozmrażamy dorsza , wykładamy go na folię aluminiową i posypujemy z każdej strony przyprawami , skrapiamy sokiem z cytryny , i posypujemy koperkiem . Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki aby się zamarynował.
Zamarynowaną rybę szczelnie zawijamy w folię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 - 30 minut w temperaturze 100 stopni (termoobieg ).
Sos :
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 1 łyżki oliwy wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 1 minutkę . Następnie dodajemy szpinak , 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Dusimy pod przykryciem aż cała woda ze szpinaku odparuje . Przyprawiamy według uznania , dodajemy 6 łyżek śmietany 18 % i dusimy jeszcze około 5 -ciu minut .
Polewamy sosem dorsza i gotowe :) Ja zjadłam go z talarkami z ziemniaków upieczonymi w piekarniku wraz z rybą , można też podać z sałatką.
Smacznego :)
piątek, 27 marca 2015
Krem z pomidorów i papryki czerwonej z dodatkiem bazylii
Witajcie moi mili :) Za oknem widać już pierwsze oznaki wiosny , słoneczko świeci i aż chce się żyć , wyjść z domu i rozkoszować się tą piękną pogodą ! Wiosna to moja ulubiona pora roku , wszystko wtedy nabiera barw , kolorów , nie jest już tak szaro i pochmurnie jak do tej pory .
Ale do rzeczy , dzisiaj miałam ochotę na zupę pomidorową - taką jaką robiła mi kiedyś moja mama . Jednak jak zawsze trzeba było ją troszkę zredukować , żeby nie była taka kaloryczna chociażby .
I tak oto powstał krem z pomidorów i papryki czerwonej z dużą ilością ziół i bazylii . Jest bardzo smaczna i pięknie pachnie .
Składniki: ( na około 5 porcji )
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 duża czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 l bulionu warzywnego
- oliwa do smażenia
- 2 marchewki z bulionu
- 1 pietruszka z bulionu
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18 %
- przyprawy : 4 łyżki otartej bazylii , 1 łyżka ziół prowansalskich , 2 łyżki czerwonej ostrej papryki , 2 łyżki czarnego pieprzu , pół łyżeczki soli , 1 łyżka koperku suszonego.
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek pokrojony w kostkę podsmażamy na dużej patelni z dodatkiem oliwy. Gdy już nieco zmiękną dodajemy pokrojoną paprykę a chwilę pózniej 2 puszki pomidorów .
Przyprawiamy 1 łyżką bazylii , odrobiną pieprzu , ziół prowansalskich i 1 łyżką ostrej czerwonej papryki . Dusimy wszystko około 5 minut .
Następnie zawartość patelni wrzucamy do bulionu warzywnego w którym gotowały się marchewki i pietruszka , a następnie dodajemy resztę przypraw i 2 łyżki śmietany 18 % ( opcjonalnie ) . Gotujemy całość mieszając około 20 minut a następnie blendujemy wszystko na krem .
Ja posypałam sobie zupkę nasionami słoneczniki i zjadłam ją z 1 kromeczką chleba . Można również podać z makaronem pełnoziarnistym lub kleksem jogurtu naturalnego .
Smacznego !
Ale do rzeczy , dzisiaj miałam ochotę na zupę pomidorową - taką jaką robiła mi kiedyś moja mama . Jednak jak zawsze trzeba było ją troszkę zredukować , żeby nie była taka kaloryczna chociażby .
I tak oto powstał krem z pomidorów i papryki czerwonej z dużą ilością ziół i bazylii . Jest bardzo smaczna i pięknie pachnie .
Składniki: ( na około 5 porcji )
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 duża czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 0.5 l bulionu warzywnego
- oliwa do smażenia
- 2 marchewki z bulionu
- 1 pietruszka z bulionu
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany 18 %
- przyprawy : 4 łyżki otartej bazylii , 1 łyżka ziół prowansalskich , 2 łyżki czerwonej ostrej papryki , 2 łyżki czarnego pieprzu , pół łyżeczki soli , 1 łyżka koperku suszonego.
Przygotowanie :
Cebulę i czosnek pokrojony w kostkę podsmażamy na dużej patelni z dodatkiem oliwy. Gdy już nieco zmiękną dodajemy pokrojoną paprykę a chwilę pózniej 2 puszki pomidorów .
Przyprawiamy 1 łyżką bazylii , odrobiną pieprzu , ziół prowansalskich i 1 łyżką ostrej czerwonej papryki . Dusimy wszystko około 5 minut .
Następnie zawartość patelni wrzucamy do bulionu warzywnego w którym gotowały się marchewki i pietruszka , a następnie dodajemy resztę przypraw i 2 łyżki śmietany 18 % ( opcjonalnie ) . Gotujemy całość mieszając około 20 minut a następnie blendujemy wszystko na krem .
Ja posypałam sobie zupkę nasionami słoneczniki i zjadłam ją z 1 kromeczką chleba . Można również podać z makaronem pełnoziarnistym lub kleksem jogurtu naturalnego .
Smacznego !
Subskrybuj:
Posty (Atom)