środa, 11 stycznia 2017

Faszerowany bakłażan

Hej !

Dzis na blogu przepis z faszerowanym bakłazanem, szczerze mówiąc nie pamietam kiedy ostatni raz go jadłam , a szkoda bo jest to bardzo zdrowe warzywo . W 100 gramach jest tylko 20 KcaL , pozatym zawiera duzo blonnika,poprawia przemiane materii, zapobiega chorobą układu krązenia , obniza cisnienie krwi .
A więc do dziela :)

                                                           


SKŁADNIKI
- 2 bakłażany ( po przekrojeniu na pół wyjdą 4 połówki )
-2 srednie cebulę
- 2 ząbki szpinaku
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 papryka czerwona lub zielona
- oliwa do smażenia
- 1 jajko
- przyprawy : sól,pieprz, papryka czerwona, przyprawa do ziemniaków , szczypta kminku

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany umyć , przekroić na pół wzdłuż , opruszyć sola odrobiną oliwy i wsadzić do piekarnika na 20 minut ,180 stopni , góra dół.

Posiekać drobno czosnek i cebulę, wrzucić na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy i smażyć aż się troche zarumienią .
Paprykę pokroić w drobną kosteczke , dodać do warzyw . Gdy nieco zmięknie wrzucić szpinak .
Doprawić wszystko pieprzem , papryką ostrą lub słodką jak kto lubi , przyprawą do ziemnaków i szczyptą kuminu .

Po 20 minutach wyjąć bakłazana z piekarnika , delikatnie wydrążyć srodek , tak aby nie zepsuć skórki , posiekać i dodać do pozostałych składników z patelni .

Następnie całą zawartość patelni przełożyć do miseczki , wbić jajko i wymieszać wszystkie składniki. Farsz nakładać do skórek bakłazana , można delikatnie ugniatać łyża bo farszu powinno wyjść sporo.

Włożyć z powrotem do piekarnika na 10-15 minut tak aby jajko sie ścieło i gotowe !

SMACZNEGO !






piątek, 6 stycznia 2017

Dietetyczne tortille z łososiem wędzonym i szpinakiem

Hey!

Danie a raczej przekąska z serii idealne na impreze i na obiad ląduje na moim blogu . Nie jest wcale trudne, wrecz banalnie proste do zrobienia . Nie wszyscy lubią smak wędzonego łososia , wygląda trochę jak surowy, więć jeśli bardzo boicie się jeść go w takiej postaci możecie zastąpić go filetem z łososia usmazonym na patelni :)



               


SKŁADNIKI: na 3 tortille

-1 opakowanie placków tortilli pełnoziarnistych
- pół kostki twarogu półtłustego
- 1,5 opakowania szpinaku
- pół cebuli
- 2 opakowania łososia wędzonego
- 2 ząbki czosnku , koperek suszuony, szczypta papryki , pieprzu, dodałam troche przyprawy do ziemniaków, szczypta bazyli ,czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE :

Zaczynamy od usmażenia  na patelni cebulki , następnie dodajemy  szpinak ,szczyptę czosnku granulowanego , pieprzu .Gotowy szpinak odstawiamy na bok i zabieramy sie za przygotowanie twarogu .

Chciałam aby twaróg miał czosnkowo -ziołowy posmak . Zblendowałam pół kostki twarogu , dodałam 2 ząbki czosnku , szczyptę bazyli,pieprzu,koperku suszonego , papryki ostrej,i przyprawy do ziemniaków . Można oczywiście doprawić sobie jeszcze oregano i innymi ziołami.

Gdy twaróg bedzie gotowy zabierami sie za rolowanie tortilli .

Rozkladamy placek , obficie smarujemy go gotowym twarogiem, następnie kładziemy kilka plastrów łososia wędzonego , ( mozna polać go również sokiem z cytryny ) , na łososia kładziemy szpinak z cebulką i dokładnie zwijamy tak jak naleśniki . Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy w formie przystawki . Można też zjeść caly placek tortilli , ja tak zrobiłam  i bałam bardzo najedzona :)

GOTOWE !

Dietetyczne placuszki twarogowe

Hej kochani !

Święta się skończyły , zaczynamy nowy rok , wielu z Was pewnie postanowiło zdrowiej się odżywiać i bardzo dobrze . Ja szczerze mówiąc nie żałowałam sobie jedzenia w wigilię i tak samo w sylwestra , ale teraz koniec z tym wróciłam do zdrowego jedzenia i wróciłam również na siłownię .
Dzisiaj przepis na dietetyczne placuszki twarogowe , jest to danie idealne na śniadanie , jeśli macie troszkę wiecej czasu bo robi się je co prawda szybko , lecz nie tak szybko jak np. owsiankę przed pracą czy uczelnią .




SKŁADNIKI :
- pół kostki twarogu półtłustego
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej
- olej kokosowy do smażenia lub oliwa

Na sos :
-maliny (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE :

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę . Rozgrzać mocno patelnie dodać olej kokosowy i smażyć z każdej strony aż do zarumienienia się placuszków .

Zmiksować maliny z miodem , jeśli bedą za kwaśne dodać trochę wiecej miodu . Polać sosem placuszki i gotowę .

Wyszło mi pieć całkiem sporych placuszków są miękkie jak chmurka i smakują trochę jak mini serniczki . Szczerze polecam !



piątek, 23 grudnia 2016

Dietetyczna ryba po grecku

Hej kochani ! Wigilia juz jutro , kazdy z Nas ma mase przygotowan na ten wyjatkowy dzien . Ja w swieta odpuszczam sobie , W ten jeden dzien w roku chce dobrze sie najesc :)
 Rybe po grecku w zdrowej wersji zrobilam wczoraj na mini wigilie ze znajomymi i kazdy byl zachwycony . Jest lekko pikantna, chrupka niebo w gebie .



                                                               

SKŁADNIKI :
-0,5 kg filetów rybnych ja użyłam morszczuka
-4  marchewki
-2 pietruszki
-1/2 selera
-1 cebula 
-2 liście laurowe 
-3 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz ,sól i ulubione zioła do smaku 
-50 g koncentratu pomidorowego
-oliwa do smazenia 


PRZYGOTOWANIE :

Marchew, pietruszkę i selera obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebule posiekaj w kostkę , i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy . 
Następnie dodaj pozostałe starte warzywa. Wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, ulubione zioła i duś na małym ogniu ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu . Dobrze by warzywa pozostały lekko twardawe.
Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól . Rybę ułóż na folii aluminiowej, zawiń i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku naprzemiennie z upieczoną  rybą. Na wierzchu powinny być warzywa.  Jest równie smaczna na cieplo jak i na zimno ! 

SMACZNEGO ! I WESOŁYCH SWIAT!



piątek, 9 grudnia 2016

Kotleciki z ciecierzycy

Hej ! Dzisiaj mega pyszny i dietetyczny przepis. Na poczatku podeszlam bardzo sceptycznie do robienia kotlecikow , myslalam ze beda miec smak orzechowy ,ale wyszly calkiem fajnie . Dla wszystkich fanow falafeli w duzooo  zdrowszej wersji ! Mozna podawac spokojnie zjesc je na obiad z salatka i sie najesc :)



SKŁADNIKI :
-pół opakowania ciecierzycy suchej
- 1 jajko
- oliwa /maslo klarowane do smazenia
-ząbek czosnku
-pół małej cebuli
-pół łyżeczki soli-kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
-1/4 łyżeczki słodkiej papryki
-1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
-pół łyżeczki kminu
-pół łyżeczki oregano


PRZYGOTWANIE :
Cieciorketo dzień wcześniej zalej wodą i pozostaw na całą noc, a następnego dnia ugotuj.Dokładnie odcedź. Wrzuć do blendera i dodaj posiekaną cebulę,ząbek czosnku i reszte przypraw. Blenduj na gladką masę , ja dodałam dodatkowo jajko bo była jednak troche sucha , a to pomoże nam również połączyć wszystkie składniki. Rozgrzej patelnie i piec z kazdej strony aż będą rumiane . 
Ja podałam je z sałatka z ogórka pomidora cukini . Dodatkowo polałam wszystko sosem paprykowym PRZEPIS TUTAJ.  I GOTOWE :) ! 

Dietetyczny sos paprykowy

Hej ! Dzisiaj tak na szybko wrzucam bardzo smaczny i prosty sos . Juz dawno chcialam go sprobowac zrobic.. i wow w koncu sie udalo ;) .Nadaj sie idealnie do miesa , ryb, sałatek , tak wiec z calego serca polecam :)



SKŁADNIKI :
- 1 mały sloiczek papryki konserwowej
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- przyprawy : szczypta słodkiej papryki, chilii cayenne, czosnku


PRZYGOTOWANIE :
Wystarczy tylko zbledowac wszystkie składniki i gotowe . :)

wtorek, 6 grudnia 2016

A na deser .. gruszka ! :)

Hej kochani ! Z tego co widac na moim blogu, nie jestem zbytnio fanką słodkich deserow , wole zjesc cos ostrego i słonego. Na palacach moge policzyc ile deserow w swoim zyciu zrobilam..( nie bylo ich duzo ) . Dzisiejszy przepis nadaje sie idealnie na takie mrozne wieczory jak ten a w dodatku jest zdrowy ! :) Zdjecie nie nalezy do najlpiekniejszych ale chcialam  sie podzielic z Wami tym przepisem .


SKŁADNIKI :
-2 duze gruszki
- 15 truskawek (moga być mrożone)
- 1 banan
- łyżka miodu
- jogurt grecki
-kilka orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE :
Nagrzać piekarnik do 180 stopni . Gruszki przeciąć na pół i wydrążyć z nich gniazda . Wyłożyć blaszke papierem do pieczenia i piec 20-25 minut ,góra dół.

W czasie pieczenia przygotowac sos , wystarczy zblendowac truskawki , banana i miód .

Jesli gruszki bedą juz gotowe , polać sos i posypać na wierzch posiekane orzechy , mozna dodac odrobine cynamonu do smaku , i gotowe !

Deser zajął mi 20 minut a jest naprawde pyszny :)